Upwork ile ilgili bana çok soru sorulduğu için geçen yıl nasıl Upwork hesabı açabileceğinize dair bir yazı paylaştım. O ilk yazıyı buradan okuyabilirsiniz. O makalenin üzerine bana Upwork’te kesilen ücretler ve ödeme alma ile ilgili yeni bir soru yöneltildi. Upwork ile ilgili sizinle paylaşabileceğim ikinci bir yazının konusu da bu sayede belirlenmiş oldu. Bu yazıda iş ilanlarına başvurduğunuz andan hesabınıza ödeme alana kadar Upwork’te ne tür ücretler ödemeniz gerektiğinden bahsedeceğim. Daha sonrasında işin vergi boyutu da devreye giriyor ama vergi mükellefiyeti başlı başına ele alınacak bir konu olduğu ve ben bu konuda yetkin biri olmadığım için o başlığı çok detaylandırmayacağım. Kısaca bu sürecin yurt dışından herhangi bir müşteriye iş yapmanıza benzer şekilde işlediğini söyleyebilirim.
Upwork’e 3 noktada para ödüyorsunuz:
- Upwork’te Connect satın alırken
- Müşteriden ödeme alırken Upwork’e ödediğiniz hizmet bedeli
- Paranızı Upwork’ten banka hesabınıza (Payoneer veya) aktardığınızda
Hizmet bedeli
Upwork’ün yaptığınız işlerden kestiği hizmet bedeli müşterilerle yaptığınız işin miktarına göre farklılık gösteriyor. Aynı müşteriden kazandığınız tutar arttıkça ödediğiniz servis bedeli oranı da düşüyor. Upwork’ün hizmet bedeli ile ilgili yazısını buradan bulabilirsiniz. Upwork’e yaptığınız ödemeler şu şekilde:
- 0-500 $ arası kazancınız için %20 (yani 100$)
- 500.01 – 10.000$ arası kazancınız için %10 (yani 50,001 – 1.000 $)
- 10.000,01 $ veya üzeri kazancınız için %5 (yani 500 $)
Ödediğiniz orandaki değişim (ilk maddeden örnek verirsek) 500 doları geçtikten sonraki kazançlarınız için geçerli. Kazandığınız ilk 500 dolar için yine %20’lik bir oranı hizmet bedeli olarak ödüyorsunuz. Sonraki kazançlarınızda ancak %10 ödeyebiliyorsunuz. Gördüğünüz üzere bir müşteri ile uzun süreli çalışmak burada size oldukça fayda sağlıyor. İletişiminize, işinizin kalitesine ve zamanında teslime önem vererek müşterilerle uzun süreli ilişkiler kurabilirsiniz.
Örnek olarak aldığım bir ödemenin ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Upwork menüsünden “Reports”a tıkladığınızda kazançlarınızı ve sizden kesilen ücretleri, müşteri ve tarih bazında görüntüleyebileceğiniz bir sayfa açılıyor. Bu ekran görüntüsü de o sayfadan.

Yapılan iş için müşterinin ödemesi: 30$
Upwork hizmet bedeli (service fee): %20 – 6 $
Sizin gerçek kazancınız: 26$
Connects ücretleri
“Connects,” Upwork’te iş ilanlarına başvururken kullandığınız bir puan türü. İşlere başvururken Connects‘lerinizi kullanıyorsunuz ve daha fazla işe başvurmak isterseniz yeni connects almanız gerekiyor. Eskiden yanlış hatırlamıyorsam her ay 60 connects ücretsiz yüklüyordu Upwork ama şu anda kullandıkça satın almanız gerekiyor. Ücretleri ise şu şekilde:
- 10 connects – 1.5$
- 20 connects – 3$
- 40 connects – 6$
- 80 connects -12$
İş başvurularında kullanmanız gereken connects miktarı değişebiliyor. 2, 4 veya 6 connects’i bir iş başvurusunda kullanmanız gerekebilir. Bu sistem aslında başvuruların daha dikkatli yapılmasını sağlıyor. Bir iş ilanı için yüzlerce iş başvurusu yapılmamış oluyor ve işverenler daha iyi başvurula arasından seçim yapabiliyor.
Ayrıca, Upwork size bazen ücretsiz connects de gönderebiliyor fakat bu profilinizin statüsü/başarısı ile ilgili olabilir. Onu net olarak bilmiyorum. Örneğin:

Ödeme alma
Upwork’ten ödeme almak için iki yöntem mevcut:
- Payoneer hesabınıza havale
- Banka havalesi
Payoneer: Upwork’te biriken paranızı Payoneer’e aktarırken 2$ ödeme alınıyor. Payoneer hesabınıza aktarılan parayı, Payoneer kartınızla ATM’lerden çekebilir veya banka hesabınıza aktarabilirsiniz. Bunda da komisyonlar var. Bu linkten detayları inceleyebilirsiniz: Link.
Ayrıca Payoneer sizden her ay 3$ hesap iletim ücreti kesiyor. Onu da hatırlatmış olayım.
Banka havalesi: Benim kullandığım seçenek bu. Bu seçenekte paranızın biraz birikmiş olması iyi olacaktır. Dolar hesabınıza doğrudan havale işlemi yapılıyor. 30$ da havale parası kesiliyor.
Vergiler
Son olarak vergilerden bahsetmek istiyorum ama bu konuyu, sadece bildiğim kadarıyla ve kısaca ifade edeceğim. Vergi konusunda destek almak için bir mali müşavirle iletişime geçmeniz sizin için en iyisi olacaktır.
Vergi mükellefiyseniz Upwork gelirleriniz için de fatura kesmeniz gerekiyor. Upwork üzerinden çalıştığınız şirketlere Upwork kendisi otomatik olarak fatura kesiyor, siz Upwork üzerinden müşterilerinize fatura gönderemiyorsunuz. Fakat yine de gelirlerinize işlenmesi için sizin de fatura kesmeniz gerekiyor. KDV eklenip eklenmeyeceği ise verdiğiniz hizmetten nerede faydalanıldığı ile ilgili. Yurt dışında faydalanılıyorsa KDV tutarını faturaya eklemiyorsunuz, Türkiye’de faydalanılıyorsa ise KDV tutarını da toplam kazancınıza eklemeniz gerekiyor.
*Not: Upwork’ün sizden kestiği hizmet bedelini ve connects masraflarınızı gider olarak yazabilirsiniz.
7 comments
Çok iyi yazılmış ve işe yarayan bir yazı olmuş.
teşekkürler paylaşım için
Merhabalar, bir alman firması altında çalışıyorum makalede bahsettiğiniz “30$ da havale parası kesiliyor.” bölümünü tam olarak anlamadım. Para çekim esnasında 0.99 $ komisyon alınır şeklinde görünüyor.
Merhabalar,
Upwork’te biriken paranız diyelim 1000$. Bu parayı Upwork’ten bankanıza havale yöntemi ile göndermek istediğinizde 30$ kesilecektir. Get paid bölümünde şu şekilde görünüyor:
Withdrawal Fee (per payment) -$30.00
Other bank fees may apply.
Yalnız bu 30$’lık kesinti, paranızı doğrudan USD olarak Türkiye’deki USD hesabınıza gönderdiğinizde uygulanıyor. Sizin bahsettiğiniz 0.99$ tutar, Türk Lirasına çevrilerek gönderdiğinizde geçerli. Ben bu yöntemi hiç denemedim. Ek bir kesintisi var mı bilmiyorum. Siz deneyip görebilirsiniz.
Umarım cevabım yardımcı olmuştur.
Bunu muhasebecinizle görüşseniz daha iyi olur. Ben de bu tarz detayları kendi muhasebecime soruyorum.
Merhabalar Tuğba hanım Upwork’e yeni başlayan hevesli bir kardeşinizim. Mevcut bilgilerimi Upworkte çok iyi fiyatlara değerlendirebileceğimi gördüm ancak öğrenci olduğum için bu Vergi konusunda detaylı bilgim yok. Hesaptan paramı nasıl çekebilirim? Vergi numarası isteniyor Upwork tarafından direk zihnimden geçeni söylemek gerekirse yaptığım hizmetin karşılığına hızlı bir şekilde erişmek istiyorum ve şahıs şirketi vs açmadan bunlar olur mu? Teşekkürler
Merhabalar Türkiye’de ikamet ediyorum ve vergi mükellefiyim. Ilk kez Türkiye’de ikamet eden bir müşteriyle çalıştım ancak kendisi vergi numarasını paylaşmayı reddediyor ve “Burası freelance bir platform yani herkesin şirketi yok bu yüzden önceden belirtmeliydiniz. Bende ona göre sizinle çalışmazdım çünkü faturalı bir iş yaptırmak istemiyordum. Şirketimin olması her işi faturalı yaptıracağım anlamına gelmez.” gibi bir beyanda bulunuyor. Dolayısıyla fatura kesemiyorum.
Sorum şu bu kişi vergi kaçırmış mı oluyor? Bu durumda vergi ihbarı mı yapmalıyım?