Öğretmenlerin, eğitim kitaplarının ya da okul ücretinin olmadıgı bir mühendislik okulu
Bu Fransız okulunda hoca yok, kitaplar yok, yurt, spor salonu, laboratuvar ya da öğrenci merkezi de yok. Hatta okul ücreti de! École 42 mühendislik alanında eğitim veren belki de en ilginç okullardan biri.
Projenin kurucusu Xavier Niel, Fransa’nın en başarılı teknoloji girişimcilerinden biri. Niel, daha önce öğretmenleri eğitmek için kullanılan bir hükümet binasında 2-3 yıllık yoğun bir program ile başarılı yazılım mühendisleri yetiştirmeyi hedefliyor. Projeye 70 milyon Euro bağış ile başlanmış. Kendisi de bilyoner olan Niel’in projeden herhangi bir kazanç elde etme hedefi yok.
“Bildiğim bir şey var, o da nasıl yazılım geliştirileceği.” diyor Niel. “Oldukça çok para kazandım ve şimdi ülkeme bir şeyler katmak istiyorum.”
Okulun kendi kendini döndürebilmesi için mezunların gelecekte yardımcı olacağını düşünüyor. Eğer bir iki tanesi kendi gibi çok zengin olursa belki de okulun devam etmesi için ciddi bağışlarda bulunabilirler.
École 42’de her yıl 800-1000 öğrenci Paris’in merkezinde tek bir binada toplanıyor ve zor programlama problemleriyle baş başa bırakılıyor. Öğrencilere problemlerin çözümü ile ilgili ufak ipuçları veriliyor. Böylece öğrenciler internetten araştırma yaparak çözüme ulaşabiliyorlar. École 42’deki öğrencilerin %40’ı henüz liseyi bile bitirmemiş. Geri kalanı ise Stanford, MIT gibi ya da diğer prestijli okullardan mezunlar. Okula giriş için aranan tek şart 18 ile 30 yaş arasında olmak.
Niel, öğrencilere daha önce ne yaptıklarıyla ilgili hiçbir soru sormadıklarını belirtiyor ama buraya girmek Harvard’a girmekten daha zor. 2013 yılında 70.000 kişi online sınava girmiş. Sınavı tamamlayan 20.000 kişiden 4000’i Paris’e dört haftalık bir eleme sürecine davet edilmiş. Bu eleme sürecinden sonra okula 890 öğrenci kabul edilmiş. Kabul edilen öğrencilerin yaş ortalaması 22 ve %11’ini kadınlar oluşturuyor.
Okulun yöneticisi Nicolas Sadirac, Fransız bir girişimci ve eğitmen. Sadirac ve Niel bazı prestijli üniversitelerin bu eğitim yaklaşımıyla yakından ilgilendiğini ve benzer okullar açmayı düşündüklerini belirtiyor.